Δεδομένα και προσδοκίες
Η θητεία της νέας Κυβέρνησης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και προβλήματα. Προφανώς κυρίαρχο πρόβλημα είναι το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα το οποίο μέσα από τα 43 χρόνια των συνομιλιών προς επίλυση, διαμορφώθηκε δυστυχώς σε ένα πρόβλημα που άφησε την κύρια αιτία ύπαρξης του, τη Τουρκία στο απυρόβλητο. Η τουρκική στρατιωτική κατοχή αποτελεί θέμα που αφορά κυριαρχικά στην οφειλόμενη από πλευράς του Κράτους, διεκδίκηση δια της εκτελεστικής εξουσίας της πλήρους αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης ως κυρίαρχο Κράτος. Αυτό επιβάλλει άλλωστε η διαβεβαίωση που δίδει ο Πρόεδρος αλλά και οι Υπουργοί κατά το Σύνταγμα η οποία κύρια αφορά στη διαφύλαξη της κρατικής κυριαρχίας και την τήρηση της νομιμότητας.
Άρα είναι πρωταρχικό καθήκον της Κυβέρνησης η αρχή της δίκαιης διεκδίκησης ότι, το πρόβλημα σε βάρος του Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Έτσι θα πρέπει να μην το ξεχνούμε, ότι τα σύνορα μας είναι στη Κερύνεια. Οι προς επίλυση συνομιλίες είναι μεν η αναγκαία οδός, πλην όμως η Κυβέρνηση, η Βουλή, τα Κόμματα, ο κυρίαρχος λαός, έχουν διαρκές καθήκον, να διεκδικούν την απαλλαγή από την κατοχή και τη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς οι υποχωρήσεις μας έναντι βασικών δημοκρατικών αρχών και οι γενναίες παραχωρήσεις στις συνομιλίες, ιδιαίτερα των τελευταίων δέκα χρόνων, παρά την εντολή του λαού κατά το δημοψήφισμα του 2004 και τα δικαιώματα που παρέχει το κοινοτικό κεκτημένο με την έκτοτε ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη εξελίσσονται σε μια σαφέστατη επικυριαρχία της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου σε γη, αέρα και θάλασσα.
Η Τουρκική βουλιμία κλιμακώθηκε στο θαλασσοτεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, με ένα τρόπο όμως που δυνατό εάν πολιτευτούμε διεκδικητικά, ομόγνωμα και με συνέπεια μπορεί να αποτελέσει εφαρμογή να αναδειχθεί η τακτική αυτή της Τουρκίας, ως σταθερή δυνατότητα προώθησης πλέον, ως κύρια ανάγκη της αξίωσης για συνδρομή από τους Εταίρους μας, ως αποφασιστική μορφή αλληλεγγύης προς το Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδρομή μόνιμη και ουσιαστική, πέραν από την πρόσφατη ανακοίνωση μετά την άτυπη σύνοδο των Αρχηγών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάγκη να αξιοποιηθεί με ορθή πολιτικο-οικονομική διεκδίκηση άμεσα και συστηματικά η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδείξει κατά τις αρχές και αξίες της και να συμβάλει, ώστε η όποια λύση να έχει αφετηρία και κύριο θεμέλιο τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλήρη εφαρμογή του Κοινοτικού κεκτημένου. Είναι ανάγκη και ευκαιρία να προβληθεί ως ιστορικό καθήκον, η αμετακίνητη δικαία στόχευση για αποκατάσταση, χωρίς όρους άδικους ή αντιδημοκρατικούς, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου προς αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Κράτους, με διασφαλισμένο δικαίωμα επιστροφής. Προφανέστατα ο στόχος αυτός, θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της Κυβέρνησης και με οδηγίες της, από κάθε υπηρεσία του κράτους και κύρια του υπουργείου των Εξωτερικών.
Οι συμπεριφορές της Τουρκίας, ως διεκδικήσεις αντινομικές και αβάσιμες, σε πολλά μέτωπα και κύρια σ’ ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, ας αποτελέσουν αφορμή για μια μόνιμη και συνεχή καταγγελία της Τουρκίας, κατά τις αρχές του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε επιτέλους να αντιληφθεί ότι, δεν μπορεί να είναι η μόνιμη απειλή πρόσθετης αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Ας αναδειχθεί από το συντεταγμένο Κράτος μας με τη βοήθεια κάθε κομματικής δύναμης, η νέα μορφή του τουρκικού κινδύνου, η ανάγκη για μια κοινή και ομόθυμη στρατηγική διεκδίκησης που θα δικαιώνει την ιστορική μνήμη, τις θυσίες και το δίκαιο του Κράτους και των πολιτών του. Ας επιβεβαιώσουμε ότι, η δικαίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα περιλαμβάνει και τη δικαίωση της Κερύνειας και κάθε άλλης σήμερα υπό κατοχή περιοχής της Κύπρου, που είναι ως τόπος και λαός, κομμάτι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
πηγή: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/496599/dedomena-kai-prosdokies
Ανδρέας Αγγελίδης
* Δικηγόρος.