Εκδήλωση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο
(Δελτίο τύπου)
Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο οργάνωσε χθες ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) με θέμα «Το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που καλεί σε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 15-16 Δεκεμβρίου, όπου τα κράτη μέλη θα τοποθετηθούν για το θέμα. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη προσεύλεση, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών, φορέων, ερευνητών και πολιτών. Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Ευρωκοινοβουλίου και Τουρκίας κ. Μ. Κεφαλογιάννης, εκπρόσωπος από Κομισιόν για θέματα Τουρκίας κ. Paquet και η ακαδημαϊκός Bediz Yilmaz από την Τουρκία (Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη- Academics for Peace).
Ο κος Μαυρίδης απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Επιτροπής αναρωτήθηκε πως μπορεί η ΕΕ να συνεχίζει την ίδια πολιτική απέναντι στην Τουρκία καθώς ενώπιον μας έχουμε ένα μικρό αναδυόμενο Χίτλερ. Ο κος Κεφαλογιάννης με τη σειρά του επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και ανέφερε ότι αυτή δεν αφορά τα σύνορα της Ελλάδας αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Τουρκία, καταλήγοντας ότι είναι η Τουρκία που πρέπει να αλλάξει και όχι η ΕΕ, για να μπορεί να υπάρξει μέλλον στην ενταξιακή της πορεία. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά ώστε να μην παρεκκλίνει άλλο. Σημαντική ήταν επίσης η δήλωση του ότι τόσο το Κολέγιο των Επιτροπών όσο και οι αρχηγοί των κρατών μελών δεν υιοθετούν τη θέση του ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών, σημειώνοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρουμε τελεσίδικες αποφάσεις για το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ.
Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μίλησε η Τουρκάλα ακαδημαϊκός Bediz Yilmaz, η οποία τους τελευταίους μήνες ζει εξόριστη στο Βερολίνο. Ο λόγος της δίωξης της από το τουρκικό καθεστώς είναι γιατί τον περασμένο Ιανουάριο υπέγραψε μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς δήλωση με τίτλο «Εμείς δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος», καταδικάζοντας τη βία στις κουρδικές περιοχές της χώρας. Στην παρέμβαση της αναφέρθηκε στα εγκλήματα του Ερντογάν, με τη συνεχιζόμενη δίωξη και φυλάκιση ακαδημαϊκών, κούρδων βουλευτών, δημοσιογράφων, δικαστών, δημόσιων υπαλλήλων και όλων όσων εκφράζουν αντίθετη άποψη.
Μετά τις παρεμβάσεις, ακολούθησε έντονη συζήτηση. Χαρακτηριστικά σε ερώτηση που τέθηκε για το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι στα έγγραφα της Επιτροπής επισημαίνεται η άρνηση της Τουρκίας για εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι προσδοκούν στα πολύ θετικά μηνύματα στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, που σημαίνει πως μέσω μιας επικείμενης λύσης το πρόβλημα της Κύπρου δεν θα αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή , Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ και S&D)