Εμμένει στα περί διαφθοράς στο δικαστικό σώμα ο Λ. Λουκαίδης
"Οι αναφορές μου περί διαφθοράς στο δικαστικό σώμα είναι πλήρως τεκμηριωμένες", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος και πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης, κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να τον καταγγείλει στο Γενικό Εισαγγελέα για τις παντελώς ατεκμηρίωτες, όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του αναφορικά με κατ΄ ισχυρισμόν «διαφθορά που άγγιξε το Δικαστικό Σώμα».
Ο κ. Λουκαίδης ανέφερε ότι στην ομιλία που είχε κάνει στο συνέδριο την περασμένη εβδομάδα με θέμα «Τα προβλήματα της κυπριακής δικαιοσύνης» είχε παρουσιάσει συγκεκριμένες υποθέσεις μαζί με τους αριθμούς τους, οι οποίες τεκμηριώνουν, όπως υποστήριξε, τις αναφορές αυτές, προτρέποντας μάλιστα το Ανώτατο να τη διαβάσει. Ανέφερε, επίσης, ότι κατέχει περισσότερα στοιχεία γι΄ αυτές τις υποθέσεις, τα οποία και είναι έτοιμος να δώσει, εάν και εφόσον του ζητηθεί, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του Ανωτάτου να τον καταγγείλει στον Γενικό Εισαγγελέα ως επιπόλαιη. Οι αναφορές του κ. Λουκαίδη απασχόλησαν χθεσινή συνεδρία της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την οποία αποφασίστηκε η καταγγελία του κ. Λουκαίδη στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας από τον ίδιο να εξετάσει το κατά πόσον ο κ. Λουκαίδης μπορεί να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του και αν δεν μπορεί, τότε να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού και/ή πειθαρχικού παραπτώματος από τον κ. Λουκαϊδη. Στο συνέδριο, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, υπήρξαν αναφορές για ελλείψεις του δικαστικού σώματος, για διαφθορά που άγγιξε τη δικαστική οικογένεια, για τη λειτουργία παραδικαστικού συστήματος και για την ανάγκη εκ βάθρων αναδιάρθρωσης της δικαστηριακής δομής.
Ομιλητές του συνεδρίου, εκτός από τον κ. Λουκαίδη, ήταν οι νομικοί Χρίστος Κληρίδης, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και Λάρης Βραχίμης.
πηγή: http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=206544&catid=13
Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάγγειλε σήμερα στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το δικηγόρο Λουκή Λουκαίδη για τις παντελώς ατεκμηρίωτες δηλώσεις του αναφορικά με κατ΄ ισχυρισμόν «διαφθορά που άγγιξε το Δικαστικό Σώμα» και για κατ΄ ισχυρισμό διεφθαρμένους Δικαστές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ανώτατο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι ουδέποτε τέθηκαν τέτοιοι ισχυρισμοί ενώπιον του από τον κ. Λουκαίδη, ζήτησε από το Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το κατά πόσον ο κ. Λουκαίδης μπορεί να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του και αν δεν μπορεί, τότε να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού και/ή πειθαρχικού παραπτώματος από τον κ. Λουκαϊδη. Το Ανώτατο Δικαστήριο διαβεβαιώνει ότι από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε οποιονδήποτε κρούσμα διαφθοράς στο Δικαστικό Σώμα και ότι η εντιμότητα και ακεραιότητα του Σώματος διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Γι΄ αυτό και το Ανώτατο Δικαστήριο, ως Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, δέχεται και εξετάζει οποιαδήποτε καταγγελία για κατ΄ ισχυρισμό παράπτωμα εκ μέρους οποιουδήποτε Δικαστή. Με το αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις τεκμηρίωσης καταγγελίας για διαφθορά ή άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά, δεν θα διστάσει να αποπέμψει από το Δικαστικό Σώμα τον όποιο επίορκο Δικαστή, καταλήγει η ανακοίνωση. Οι αναφορές Λουκαίδη Σημειώνεται ότι σε συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, υπήρξαν αναφορές για ελλείψεις του δικαστικού σώματος, για διαφθορά που άγγιξε τη δικαστική οικογένεια, για τη λειτουργία παραδικαστικού συστήματος και για την ανάγκη εκ βάθρων αναδιάρθρωσης της δικαστηριακής δομής. Στην ομιλία του με θέμα «η ποιότητα των αποφάσεων των Δικαστηρίων – Με παραδείγματα», ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι «αποτελεί κοινή θέση ότι η εφαρμοσμένη δικαστική δικαιοσύνη περνά μια κρίση την τελευταία δεκαετία και ότι η απόδοση της είναι μειωμένη και εν πολλοίς ανεπαρκής». Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι «το Δικαστικό Σώμα έχει ελλείψεις. Ελλείψεις γνώσεων, ελλείψεις αμεροληψίας και ελλείψεις αυτογνωσίας. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι δικαστές διορίζονται χωρίς αυστηρό έλεγχο των γνώσεων, της πείρας τους και της προσωπικότητας τους».
πηγή:
http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=206523&catid=13