Οι παρανομίες των κυπριακών τραπεζών ενώπιον Ντράγκι
Σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενώπιον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) έθεσε δύο συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την υπό εξέλιξη Τραπεζική Ένωση στην ΕΕ. Όπως επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης στον κ. Ντράγκι, ανεξαρτήτως της κατάληξης της σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το BREXIT και ανεξαρτήτως τυχόν αλλαγών στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ, ορισμένα θέματα στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση πρέπει να προχωρήσουν, πέραν από την εφαρμογή του τρίτου πυλώνα για πανευρωπαϊκό σχέδιο εγγύησης των καταθέσεων στις τράπεζες.
Ο κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στο μέλλον των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων εντός της ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι βάσει του άρθρου 54 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, τα συνεργατικά ιδρύματα είναι ομάδες προσώπων ή νομικές οντότητες “με ξεχωριστές αρχές λειτουργίας οι οποίες είναι διαφορετικές από εκείνες άλλων οικονομικών οργανισμών”.
Ο ευρωβουλευτής ρώτησε κατά πόσον η Τραπεζική Ένωση ανταποκρίνεται στην πράξη σε αυτές τις ξεχωριστές αρχές λειτουργίας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης, έθεσε επίσης το ζήτημα της ανομοιομορφίας στην εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στην έκδοση αποφάσεων των εγχώριων αρχών γύρω από τις καταχρηστικές πρακτικές και πρόνοιες ειδικά για τράπεζες.
Το ερώτημα τέθηκε ενόψει (α) της έρευνας από την Κομισιόν για ανεπαρκή εφαρμογή Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για προστασία του κοινού από καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών στην Κύπρο και (β) των διαπιστώσεων της αρμόδιας Αρχής στο Υπουργείο Εμπορίου στην Κύπρο, η οποία πρόσφατα διαπίστωσε παράνομες πρακτικές και πρόνοιες σε συμβάσεις δανείων που χρησιμοποιούνται από τράπεζες ευρέως και για δεκαετίες στην Κύπρο.
Ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι η αρχή της αναλογικότητας (principle of proportionality) επιβάλλει την εφαρμογή της Τραπεζικής Ένωσης με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ιδιομορφία των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην εποπτεία και στους κανόνες λειτουργίας της.
Για το θέμα της ανομοιομορφίας στις αποφάσεις και στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών στα κράτη μέλη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι, ειδικά η προστασία του καταναλωτή από τις τράπεζες είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους, αλλά έκρινε το ερώτημα σημαντικό για το οποίο όπως υπέδειξε θα απαντήσει γραπτώς.
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, (ΔΗΚΟ και S&D) 29.11.2016